Rekonstrukcija, dogradnja i adaptacija ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova,

neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe.

 

            Draga braćo i poštovane sestre!

Nalazimo se u historijskim danima za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, za naš narod, a posebno za Gazi Husrev-begovu medresu, u kojima smo, krajem novembra, ozvaničili početak radova na rekonstrukciji, dogradnji i adaptaciji ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

            Koristimo priliku da vas preko hutbe upoznamo sa ovim velikim hairli projektom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i pozovemo da uzmete učešće u današnjoj sergiji u okviru svojih mogućnosti.

            Draga braćo i sestre!

            Kada je, prije nešto više od četiri decenije, godine 1978. otvoreno žensko odjeljenje Gazi Husrev-begove medrese, profesor Husein-ef. Đozo je u kurban-bajramskoj poruci kazao: „Otvaranje ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, gledano u ovom kontekstu, predstavlja historijski značajan korak u razvoju vjerskog života. Držimo da je to najveći uspjeh Islamske zajednice s kojim dočekuje ovaj Bajram. Puni značaj ovog koraka možemo pravilno ocijeniti i sagledati jedino ako znamo da je Muhammed, a.s., ženi namijenio u izvršavanju misije islama potpuno istu ulogu. Naime, žena u širenju i poučavanju islamu ima istu ulogu kao i muškarac. Ovaj vrlo važan faktor bio je, nažalost, dugi niz stoljeća, sve do danas, pasiviziran i isključen iz javnog, posebno iz vjerskog života. Žena je posljednjih stoljeća bila zaista van života. Možda najpozitivnije i najubjedljivije govori o našoj zrelosti i svijesti o savremenim potrebama vjerskog života, upravo to što smo konačno shvatili značaj uloge žene i pokušavamo da je reaktiviramo i aktivno angažiramo u razvoju vjerskog života. Otuda otvaranje ženskog odjeljenja, i nastojanja da se žena osposobi za svoju ulogu i da joj se omogući da zauzima svoje odgovarajuće mjesto, dobija izuzetan značaj u razvoju vjerskog života.“

            Potom se, uz svojevrsni ukor muškarcima, i slavodobitno i s ponosom, obraća ženama, muslimankama i obavezuje ih da u punom kapacitetu iskoriste lijepu priliku koju su, nakon dugo vremena, dočekale te ističe: „Majke i sestre, ovo je blagdan vaših pobjeda. Konačno ste privoljele, ili bolje kazano, prisilile muškarce da priznaju vaša prava. Na vama je sada da dokažete da ste spremne i sposobne da izvršite svoj zadatak i svoju ulogu koju vam nameće trenutak u kojem ulazite ponovo u život i zauzimate u njemu svoje odgovarajuće mjesto… Dokažite, a vi ćete, sigurno, u to niko ne sumnja, dokazati da ste dostojne takvih pobjeda i takvih zadataka.“

            Od tog vremena do danas, naše majke, sestre i kćerke, svršenice Gazi Husrev-begove medrese svojim životom, znanjem, radom, trudom i zalaganjem opravdale su povjerenje i dokazale da su na visini zadatka kada je riječ o misiji islama, odgoju i obrazovanju naše djece i mladih te doprinosu razvoja vjerskog života u našoj domovini. Veliki broj njih su nakon medrese završile različite fakultete, stekle različita zvanja i akademske titule, postale poznate, priznate, cijenjene po svom znanju i radu i kao takve ponos su Gazi Husrev-begove medrese i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Neke od njih su svoje živote položile kao šehidi u protekloj agresiji na našu domovinu. Ove činjenice i veliki doprinos svršenica Gazi Husrev-begove medrese boljitku zajednice i društva obavezuju nas da se potrudimo i obezbijedimo dobre i kvalitetne uslove učenicama Medrese tokom školovanja.

            Draga braćo i sestre!

            Nakon agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i uspostavljanja redovnog nastavnog procesa u Gazi Husrev-begovoj medresi, zbog nedovoljno kvalitetnih uslova za stanovanje, boravak i rad učenica Medrese, osjetila se potreba za rekonstrukcijom i adaptacijom zgrade ženskog odjeljenja. To pitanje ponovo je aktuelizirano nakon što je stari dio zgrade, u kojem je bila smještena Gazi Husrev-begova biblioteka, dat na korištenje ženskom odjeljenju Medrese. Prije nekoliko godina, pristupilo se izradi projekta rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije zgrade ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese kojim bi se, uz postojeće prostorne kapacitete, dobili novi sadržaji. Uporedo se razgovaralo sa potencijalnim donatorima i vakifima.

            Prvi konkretan korak poduzeo je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji je odobrio inicijalna sredstva za početak radova na Projektu.

            Radovi su, hvala Allahu, dž.š., počeli krajem novembra 2022. godine, a završetak radova zavisit će od dinamike prikupljanja preostalih potrebnih sredstava.

            Nadamo se, uz Allahovu, dž.š., pomoć, da ćemo ostatak sredstava za završetak Projekta osigurati od priloga i donacija velikog broja alumnista, svršenika i svršenica Gazi Husrev-begove medrese i muslimana u našoj domovini i bosanskohercegovačkoj dijaspori.

            Neka nam u podršci ovom hairli projektu motiv budu kurʼanske poruke:

آمِنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَأَنْفِقُوا مِمَّا جَعَلَكُمْ مُسْتَخْلَفِينَ فِيهِ

فَالَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَأَنْفَقُوا لَهُمْ أَجْرٌ كَبِيرٌ

„Vjerujte u Allaha i Poslanika Njegova i udjeljujte iz onoga što vam On stavlja na raspolaganje,

jer one od vas koji budu vjerovali i udjeljivali čeka nagrada velika.“ (El-Hadīd, 7)

مَنْ ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ أَضْعَافًا كَثِيرَةً

وَاللَّهُ يَقْبِضُ وَيَبْسُطُ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ

„Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati? – A Allah uskraćuje i obilno daje, i Njemu ćete se vratiti.“ (El-Bekare, 245)

            Draga braćo i sestre!

            Naši prethodnici, naši djedovi i očevi, izgradili su škole i internate u kojima su se školovale i boravile brojne generacije. Danas mi imamo priliku i obavezu da ih rekonstruiramo, dograđujemo i adaptiramo i doprinosimo njihovom kvalitetu jer će se u njima školovati i boraviti naši potomci, buduće generacije.

            Ovaj zadatak čekao je našu generaciju i zahvalni smo Allahu, dž.š., što je upravo nama pružena prilika da se dokažemo u obnovi ovog hajrata.

            Slijedeći primjer našeg mudrog i velikodušnog vakifa Gazi Husrev-bega, pozivamo vas da vašim prilozima doprinesete realizaciji jednog od najznačajnijih projekta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i postanete član velike „porodice vakifa Gazi Husrev-begove medrese“.

Upućujemo zahvalu Allahu, dž.š., Koji nam je omogućio da budemo dio ovog velikog projekta

i molimo Ga da nas nagradi i primi naša dobra djela!

Bože, olakšaj a ne otežaj.

Bože, daj da ovaj hairli posao uspješno privedemo kraju.

Amin, ja Rabbel-alemin!

 

Dr. hfz. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.