Kurban Bajram

Instrukcije o klanjanju Kurbanskog bajram-namaza

 

Es-selamu alejkum poštovane džematlije i džematlijke,

Svjesni da je situacija sa korona virusom i dalje delikatna te nalaže opreznost, a poštujući preporuke nadležnih o javnom okupljanju, bajram-namaz u Šehidskoj džamiji će biti obavljen ali u smanjenom kapacitetu, kako bi se spriječilo širenje spomenutog virusa u našoj zajednici, jer nam je obaveza da čuvamo kako svoje tako i zdravlje drugih ljudi, tj. da uradimo ono što je do nas.

 

Stoga, apelujemo na pridržavanje navedenog:

Bajram-namazu ne smije prisustvovati osoba koja je pozitivna na korona virus, koja je bila u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na korona virusnu infekciju, osoba koja ima bilo koji simptom respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, teško disanje i dr.), koja se nalazi u propisanoj izolaciji, ili pak ima nekoga od ukućana ili lica sa kojima je u redovnom kontaktu a koji su u samoizolaciji. Svim osobama iz rizičnih grupa, koje su kao takve definisane u preprukama nadležnih državnih organa, a naročito onima koji su hronično bolesni, ili su u ugroženoj kategoriji zbog starosne dobi, ne preporučuje se istima dolazak na veće skupove u šta spada i bajram-namaz, već da umjesto bajram-namaza klanjaju nafilu u svom stanu/kući.

Ovom prilikom apelujemo i na naše sestre/džematlijke da umjesto obavljanja bajram-namaza u džamiji ostanu u domovima svojim, jer je u njihovom slučaju obavljanje bajram-namaza nafila (dobrovolji namaz) te se zbog situacije u kojoj se nalazimo prednost daje onima koji su obavezni (vadžib) bajram-namaz klanjati a to su, između ostalih propisa, muškarci stariji od 12 godina. Samim tim  skrećemo pažnju očevima da djecu mlađu od 12 godina, ovoga puta, ne dovode na bajram-namaz u džamiju. Svim džematlijkama i džematlijama, koji iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne mogu obaviti bajram-namaz u džematu, preporučujemo da 45 minuta nakon izlaska Sunca klanjaju dva rekata nafile (dobrovoljni namaz).

 

Kurban bajram-namaz, ako Bog da, obavit će se u petak, 31. jula sa početkom od 7:30 časova ujutro a sabah-namaz će se klanjati u 6:00h a lica koja budu dolazila u džamiju dužna su: 1) prije dolaska u džamiju uzeti abdest, 2) posjedovati i pravilno nositi masku, 3) izvršiti dezinfekciju ruku na ulazu, 4) izbjegavati bliski kontakt i održavati propisanu fizičku distancu.

Cijenjenim džematlijama i džematlijkama se zahvaljujemo na razumijevanju te zbog situacije u kojoj se nalazimo, još jedanput, skrećemo pažnju da se striktno pridržavamo mjera zaštite kako ne bi došlo do neželjenih posljedica. Dovu upućujemo Stvoritelju svih svjetova da sačuva vaše zdravlje i podari uspjeh u narednom periodu. Amin!!!

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.