KURBAN BAJRAMSKA ČESTITKA

KURBAN BAJRAMSKA ČESTITKA MUFTIJE SABAHUDIN EF. ĆEMANA

Poštovani Imami, predstavnici džemata, poštovane džematlije, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje,

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prvi dan kurban bajrama pada u petak 31. jula 2020. godine. U ovim danima hadžskog mjeseca, zu-l-hidždžeta, pripremamo se za susret s Kurban-bajramom. Kurban-bajram nam donosi važne poruke i naše misli veže za mnoge Božije poslanike, koji su odredili ljudsku povijest. Kurban – bajramska žrtva roditelja Ibrahima a.s. i sina Ismaila a.s. simbolizira iskušenje, predanost i žrtvu, pa tako i naš kurban predstavlja našu individualnu žrtvu i predanost u svakodnevnim životinim iskušenjima. Ta žrtva se posebno ogleda danas kroz sabur i strpljenje koje je najvažnije oružje vjernika u ovim teškim danima panedmije. Onaj ko je opskrbljen saburom, zasigurno će lakše podnijeti izazove sa kojim se svakodnevno susrećemo, kako unutar naših porodica, tako na poslovnom planu kao i unutar naših džemata.

Draga braćo i sestre,

Mi vrlo često odgađamo stvari za kasnije, za sutra, idući mjesec ili godinu, smatrajući da nam je vrijeme zagarantirano i da nas to što smo odgodili zasigurno čeka. Tako su mnogi od nas odgodili odlazak na hadždž prošle godine sa nadom da ćemo otići ove godine, ali Allahovom voljom, ove godine će samo nekolicinia ljudi obaviti hadž, a nama predstoji nada da ćemo, ako Bog da, biti u prilici obaviti hadž narednih godina. Svaku obavezu prema Allahu dž.š. i našem Poslaniku ne smijemo odgađati; Svaku priliku koja nam se nudi a koja će donijeti dobročinstvo nama samima, našoj zajednici, onima do kojih nam je stalo, također ne smijemo odgađati.

Vama je poznato da će se u našoj domovini u Novembru mjesecu održati lokalni izbori. To je još jedna prilika koju trebamo iskoristiti (pravo glasa) da pomognemo našoj domovini, našoj braći i sestrama koji žive u njoj. Registrujmo se za glasanje, i nemojmo propustiti priliku da to učinimo ove godine nadajući se da će se situacija sama poboljšati ili da ćemo imati priliku na idućim izborima. Ovaj apel posebno upućujem braći i sestrama koji dolaze iz općina manjeg BiH entiteta. Vjera muslimana se ogleda kroz odgovornost i ispunjavanje datog mu emaneta, pa stoga ispunimo povjereno.

Isto tako, obaveza sviju nas, kao džematlija i rukovodioca džemata, je da pazimo jedni na druge. Pandemija izazvana virusom COVID19 još uvijek ne jenjava, te nažalost, i ovaj kao i prethodni bajram, u nekim džematima neće bit upriličeno klanjanje bajram namaza. U džematima u kojima će se klanjati, pokažimo tu odgovornost prije svega prema samima sebi a potom i našoj zajednici, te se strogo pridržavajmo preporuka lokalnih vlasti koje su trenutno na snazi i ne dozvolimo da naša neodgovornost bude uzrok nečije bolesti.

Na kraju, upućujem dovu Uzvišenom Allahu dž.š. da primi naše kurbane i druga dobra djela koja činimo na njegovom putu, da nas sačuva iskušenja koja nećemo moći podnijeti, da nam podari strpljenja i mudrosti u ovim teškim danima, te da sačuva nas i naše porodice od pošasti pandemije.

Svim imamima, predstavnicim džemata, dragim džematlijama i svim Bošnjacima i Bošnjakinjama, čestitam nastupajuće bajramske dane riječima BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.