Dan Arefata i tekbir-i-tešrik

Es-selamu alejkum!
 
Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu’l-arefe (Dan Arefata). Muhamed, s.a.v.s., je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu. Lijepo je da oni koji nisu na hadžu poste ovaj dan, jer Muhammed a. s. je rekao: “Post na dan Arefata iskupljuje (male) grijehe iz prošle i naredne godine.” Dan Arefata je u ponedjeljak 19. jula 2021. godine.

Takodjer, nemojmo zaboraviti da se za Kurban bajram veže i propis učenja tekbira, tekbir-i-tešrik, koji se uče od sabahskog farza na dan Arefata pa sve do iza ikindijskog farza četvrtog dana Kurban bajrama. Spomenuti tekbir se izgovara odmah poslije farza nakon selama. Ako ga tada zaboravimo izgovoriti, trebamo isti pručiti naknadno. Za ovu godinu tekbir-i-tešrik se uči od sabaha u ponedjeljak (19. jula 2021. god.) i zavrsava se na ikindiji u petak (23. jula 2021. godine).
 
Tekbir-i-tešrik glasi:
 
ALLAHU EKBER, ALLAHU EKBER, LA ILAHE ILLELLAH HUVALLAHU EKBER, ALLAHU EKBER, VE LILLAHI-L-HAMD (Allah je najveći, Allah je najveći. Nema drugog božanstva osim Allaha, Allah je najveći. Nema drugog božanstva osim Allaha, Allah je najveći. Allahu pripada svaka zahvala)

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.